Desi rigipsul este un material de constructii eficient din punct de vedere al raportului calitate pret, romanii au cateva retineri in aceasta privinta. Cea mai mare problema pe care si-o pun este daca pe acest gen de pereti sau tavane se pot monta corpuri grele de mobilier lustre,ceasuri si diverse obiecte.
Pentru corpurile de mobilier foarte usoare, cum ar fi tablourile sau aplicele, este suficient un dispozitiv obisnuit de prindere care se infige in placa de gips-carton. In aceasta situatuie greutatea obiectelor care vor fi montate este direct proportionala cu grosimea placilor de rigips si a numarului diblurilor de fixare. Cu cat grosimea placilor si numarul diblurilor de fixare este mai mare, cu atat greutatea obiectelor montate poate fi mai mare (un diblu poate sa tina un corp cu o greutate de cinci kilograme).
Pentru obiectele cu o greutate mai mica de 30 de kg, cum ar fi rafturile sau etajerele, trebuie folosite niste dispozitive de prindere speciale, gen Fluture, Molly , Melc, deoarece acestea redistribuie masa obiectului, iar greutatea nu mai cade pe un singur punct, riscand distrugerea peretelui. Aceste dispozitive nu pot fi montate direct in placa de gips-carton, deoarece este foarte posibil ca aceasta sa cedeze.
Prindere pe structura metalica
In cazul in care dorim sa montam pe peretii,tavane din rigips obiecte cu o greutate mai mare de 30 kg, cum ar fi radiatoare, mobilier pentru baie sau mobilier de bucatarie, lucrurile se complica putin. Trebuie montata pe structura metalica a peretelui un suport din otel galvanizat special creat pentru sustinerea corpurilor grele de mobilier.Sau legarea directa pe structura portanta a cladirii (tavan, grinzi, etc.) cu trecerea transversala prin placa plafonului fals a elementului de suspensie.Abia pe acest suport pot fi montate in siguranta obiectele cu o greutate mai mare de 30 kg.
Atentie, nu incercati sa montati piese grele de mobilier direct pe placile de rigips. Este foarte probabil ca acesta sa cedeze si sa produca pagube materiale: peretele se va deteriora, iar mobila care a fost suspendata pe perete va fi afectata la cadere. Suportii pentru radiatoare se vor monta pe profile metalice intarite fie prin chesonare (se monteaza doua profile montant "C" unul in celalalt formand o bara patrata), fie cu ajutorul unui cusag de lemn montat in interiorul profilului.
Situatii speciale
Desigur, cel mai bine ar fi sa ne gandim inca din momentul in care construim peretele sau tavanul fals la ce anume dorim sa montam acolo, ca sa stim ce solutii tehnice sa abordam. Sunt insa si situatii in care lucrurile nu stau asa: fie ca am cumparat un apartament cu pereti de rigips gata construiti, fie ca ne-am schimbat intre timp optiunile legate de designul apartamentului. Ce facem in asemenea situatii?
Cu ajutorul unui magnet se detecteaza structura metalica a peretelui. Dupa ce am gasit-o, se masoara 60 cm la stanga si la dreapta. In acest fel gasim si celelalte profile metalice (ele sunt montate la distanta standard de 60 cm).